aktiviteter friends and family nordvest

Forskellige baggrunde, men fælles behov

Friends and Family drives i et partnerskab mellem Kirken i Kulturcenteret og Blå Kors Danmark. Siden Blå Kors startede det første familienetværk i 2017, er der dannet mere end 20 netværk landet over. Et af Blå Kors initiativer er blandt andet fællesspisning. Her er det en fællesspisning på Vesterbro i København. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

IDA ZANDER/ 03. MAJ 2019 KL. 06.45

Fællesspisning, lektiehjælp for børn, spilaftener og familieudflugter. Det er nogle af de ting, der er på programmet hos Blå Kors Familienetværk. Formålet er, at udsatte personer, som er ensomme eller på anden måde mangler et fællesskab, kan blive en del af netop et fællesskab og lære andre i lokalområdet at kende.

Og tilslutningen er stor. For siden Blå Kors sammen med lokale initiativtagere startede det første familienetværk for to år siden, er der nu dannet 13 netværk over hele landet – blandet andet i København, Esbjerg, Holbæk, Middelfart og et helt nyt på Frederiksberg.

En af dem, der bruger Familienetværket Friends and Family i hovedstadsområdet, er 32-årige Louise Nielsen. – Jeg er sammen med folk, der er i samme situation som mig selv. De andre lytter til mig, de forstår mig og hjælper mig, og jeg føler mig rigtig godt tilpas og velkommen i fællesskabet.

Hun flyttede til København for fem år siden, men blev syg efter et par år. Derfor havde hun ingen kollegaer og kom heller ikke så meget ud. Det gjorde det svært for hende selv at bygge et netværk op.

– Det med at opsøge folk, det gør man bare ikke. Jeg føler, det er lidt akavet. Og Louise Nielsen er ikke den eneste, der har haft svært ved at danne sit eget netværk.

Ikke kun relationer til ligesindede

Selvom det er godt at være sammen med folk, der står i nogenlunde samme situation som en selv, er det også vigtigt, at udsatte borgere får relationer til ressourcestærke mennesker, siger Helle Hygum Espersen.

– Det er meget vigtigt, når der er tryghed og tillid i de lukkede fællesskaber, at man så også kan koble til nye netværk, for ellers er det meget svært for mennesker at flytte sig.

Og det er der også fokus på hos Familienetværk, siger projektleder på Nørrebro Tina Brask.

– Vi har frivillige ressourcestærke mennesker, som kommer hver gang, og flere af dem har dannet relationer til flere af vores familier, så de ses uden for netværksmøderne, forklarer hun.

friends and family logo blaa hjerte

Helle Hygum Espersen

Forsker
Det er meget vigtigt, når der er tryghed og tillid i de lukkede fællesskaber, at man så også kan koble til nye netværk, for ellers er det meget svært for mennesker at flytte sig.

friends and family logo blaa hjerte

Tina Brask

Familiekonsulent
Og det er der også fokus på hos Familienetværk.

arrangementer friends family nordvest

Netværksgrupper for socialt udsatte skyder op flere steder

I 2019 havde Familienetværket kontakt med over 1.150 børn og voksne landet over. Og selvom folk kommer til netværksarrangementerne med forskellig baggrund – enten fra et hjem med misbrug, sygdom eller en hårdt presset økonomi – så er fælles for dem, at de mangler samvær med andre mennesker, siger familiekonsulent for Familienetværket Friends and Family på Nørrebro Tina Brask.

– Ensomhed er et af de mest gennemgående temaer for de enlige og familierne, selvom de har forskellige udfordringer, siger hun. Og udsatte borgere har typisk et dårligere netværk end andre.

Derfor er det vigtigt at styrke det, så borgerne kan få noget selvtillid og føle sig som en del af fællesskabet, siger Helle Hygum Espersen, der er chefanalytiker hos Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

– Det at have et netværk og komme ud kan være med til at udvikle borgerne. Og det kan styrke troen på dem selv, fordi de bliver mødt af autentiske og ligeværdige mennesker.